skip to Main Content

Geomarketing Pazarlama

Geomarketing Pazarlama’nın tanımını şöyle yapabiliriz; satış ve dağıtım gibi çeşitli pazarlama kollarının  coğrafi veriler doğrultusunda yapılmasına coğrafi pazarlama yani bir diğer adıyla “Geomarketing Pazarlama” denir.

Geomarketing Pazarlama araştırma metodları, pazarlama örnekleme, veri toplama, analiz ve sunum olmak üzere coğrafi parametreler kullanılmasıdır.

Geomarketing Pazarlama çekirdek tabanlı dijital harita yapmak veya aynı şekilde bu çekirdek tabanlı bileşenleri kullanarak haritalara veri vermek önemlidir.

Geomarketing Pazarlama yönteminin modern ticaretin gelişmesinde ve perakende türleri üzerinde doğrudan etkisi vardır.

Kapitalizmin en fazla rekabet ettiği şu günlerde, firma yöneticilerinin en öncelikli hedefleri para kazanmak ve her gün kazanılan parayı katlayıp arttırmaktır.

Firmaların konumlarını koruyup geleceklerinin olması kar yapmalarına bağlıdır.

Karlılığı arttırmak için iki önemli yöntem vardır.

– Yapılan satışlardan daha fazla satış yaparak cirosunu arttırmak.

– Maliyeti Azaltmak

Bu günlerden tam 20-25 yıl öncesinde rekabetin çok düşük olduğu, maliyet ne olursa olsun üzerine belirli bir kar koyulduktan sonra her ürünün satıldığı günler maalesef çok geride kaldı. Artık tüketicilerin ellerindeki imkanlar internet ve ürün satış blogları sayesinde çok fazla. İstedikleri ürünleri fiyatlarını, kalitelerini karşılaştırıp seçebilme olanakları bulunmakta. İşte bundan dolayıda olması gerekenden daha maliyetli olan ürünlerin satışları beklenen gibi olamamaktadır.

Bir firmanın gider maliyetlerini azaltıp aynı zamanda da satışlarını arttırmasının en önemli yöntemlerinden biri de varolan ürünün en doğru hedef kitleye ulaşmasını sağlamaktadır.

İşte Geomarketing Pazarlama bu noktada devreye girmektedir.

Geomarketing Pazarlama Nasıl Kullanılır?

Geomarketing Pazarlama, pazarlama yöntemlerinde karar verecek kişinin kendine sorduğu önemli soruların cevaplarının doğru verilmesine ve stratejik kararların alınmasına yardım eder.

İşte Bu sorular;

– Hangi bölgelerde yeni şube açılmalı?

– Açılacak yeni şubelerin kapasitesi ne kadar olmalı?

– Bizim ürünümüz o bölgede satılır mı?

– Ürünlerimiz o bölgede yaşayan insan profiline uyuyor mu?

– Hangi şubelerde hangi ürün, ne kadar satılır?

– Hangi bölgelerde nasıl bir reklam yapmalıyım?

– Potansiyel müşteriler ve rakiplerimin konumları nelerdir?

Coğrafi Pazarlama Örnekleri

Firmaların satacakları ürünlerde Coğrafi konum büyük önem taşımaktadır.Örneğin; Bambu eşyalar satan mobilyacının sıcak ve dekorasyona önem verilen bölgelerde ürünlerini satabilmesi kolay  ve doğru olacaktır. Ama bu firma ürünlerini soğuk havanın hakim olduğu bölgelerde satmaya kalkar ise istenen başarıya sahip olamayıp zarar edecektir.

Satışı yapılacak ürünün, satışı yapılacak bölgenin coğrafi iklimine ve nüfus sayısına göre stok durumu belirlenmesi ve satılacak ürünün sayısından fazla stoklu ürün depolanmamalıdır.

Gelir durumunun ve bölge halkının harcamalarının daha yüksek olduğu bölgelere ürünler sevk edilebilir ya da nispeten daha az harcama yapabilen ya da daha kalabalık ailelerin yaşadığı yerler tespit edilebilir ve buralarda daha düşük fiyatlı ürünlerin satışı yapılabilir.

Bunun gibi daha birçok örnek verilebilir. Gün geçtikçe Geomarketing pazarlamanın önemi artacaktır.Çünkü, uygun bütçelerle en verimli pazarlama faaliyetlerinin yapılabilmesi için ürünün satılacağı yer doğru şeçimeli ve uygun müşteri portföyüne satışı yapılmalıdır.

 

Back To Top
×Close search
Ara